Agenda
 
Raad buitenspel bij bouwbeleid    

Groningen De gemeenteraad voert amper controle op bouwprojecten, en dat wordt straks nóg minder. Daarvoor waarschuwt Platform Cultureel Erfgoed Groningen.
Thereza Langeler D v/h N 5 juni 2019

Wat er mag worden gebouwd in een buurt is geregeld in het bestemmingsplan. Soms kan een bouwer ook toestemming krijgen voor een bouwaanvraag die eigenlijk niet in het bestemmingsplan past. Sinds 2010 worden die 'buitenplanse' aanvragen niet meer standaard in de gemeenteraad besproken.

Een slechte zaak, vindt het Platform Cultureel Erfgoed Groningen, waarin drie buurtverenigingen, de Erfgoedvereniging Heemschut en de Vrienden van de Stad Groningen samenwerken. "Ontwikkelaars hebben er belang bij om zo groot en hoog mogelijk te bouwen. Dan krijg je optoppingen op gebouwen, soms heel lelijke. Daartegenover staan de belangen van omwonenden, de omgeving, past het bouwplan wel bij wat er al staat?", zegt Pieter Bootsma, als bestuurslid van de Vrienden van de Stad bij het Platform betrokken.

Over zo'n belangentegenstelling moet het gekozen orgaan van de gemeente oordelen, vindt Bootsma. Dat doet de raad nu vaak niet. Burgemeester en wethouders mogen voor veel bouwprojecten direct een vergunning geven. Alleen als de raad 'piept' over een bepaalde aanvraag, wordt die in de commissie Ruimte en Wonen behandeld.

"Dat piepsysteem functioneert helemaal niet", volgens Bootsma. Gemeenteraadsleden piepen in de praktijk nauwelijks, blijkt uit een evaluatie over de jaren 2014-2018. Terwijl ruimtelijke ordening tot hun hoofdtaken behoort, benadrukt Bootsma. In april wandelde het Platform met de raadscommissie Ruimte en Wonen door de binnenstad, om te laten zien wat dat gebrek aan gepiep veroorzaakt. Een dichtgebouwde binnenruimte aan de Pottebakkersrijge, vierkante optoppingen bovenop oude gebouwen aan de Sledemennerstraat, een karakteristiek pand aan de Nieuweweg dat gesloopt is zonder duidelijke reden.

Bootsma hoopt dat de gemeenteraad zich bewuster wordt van zijn verantwoordelijkheid. Maar optimistisch is hij niet, temeer omdat er weer een nieuwe wet aan zit te komen: de Omgevingswet. Als die in 2021 ingaat, is er geen instemming van de raad meer nodig bij buitenplanse bouwaanvragen; hij mag dan alleen nog adviseren.

Voor burgers komt er juist meer directe inspraak. "Een sympathiek idee, maar ik vraag me af wat er in de praktijk van terechtkomt", zegt Bootsma. "Inspraak vergt tijd en verdieping. Ik weet niet of omwonenden dat kunnen opbrengen. Nu maken ze ook al nauwelijks gebruik van het inspreekrecht bij een nieuw bestemmingsplan."

 

 

Boekje rondleiding!
Donderdagmiddag
4 april '19 waren alle gemeenteraadsleden van de Raadscommissie Ruimte en Wonen door 'het Platform cultureel erfgoed Groningen' (waarvan ook de vrienden deel uit maken) uitgenodigd voor een rondleiding A-kwartier. Lees verder…