| Dossiers |

Het Natuurmuseum moet blijven

Brief aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Groningen.

Aan het College van
Burgemeester en Wethouders
van de gemeente Groningen
Postbus 30026
9700 RM Groningen

Groningen, 10 september 2007

Betreft: Het Natuurmuseum

Geacht College,

Mét velen hebben wij met verontrusting kennis genomen van Uw besluit d.d. 20 juni 2007 (raadsbesluit OS 071400179) om het Natuurmuseum op te heffen.

Een willekeurig krantenbericht, van 4 september: de vogelstand lóópt niet terug, maar hólt achteruit. Nu de achteruitgang van de natuur en het milieu dagelijks nieuws is, en als de grootste bedreiging van het leven op de aarde wordt gezien, vinden wij het onbegrijpelijk, onverantwoord en kortzichtig het Natuurmuseum te sluiten. Wij onderschrijven het besluit om de schooltuinen weer op peil te brengen. Maar het Natuurmuseum is bij uitstek de plaats waar niet alleen de natuurhistorie, doch permanent ook thema’s van de huidige en toekomstige problematiek van natuur en milieu onder de aandacht (moeten) kunnen worden gebracht. Schooltuinen, hoe noodzakelijk ook, kunnen daarvoor geen vervanging zijn.

De rol van het Natuurmuseum in het gemeentelijke programma voor natuur- en milieueducatie is de afgelopen jaren niet goed uit de verf gekomen, aldus constateerde de Gemeenteraad. Dat kan toch geen reden zijn het dan maar te sluiten? Als het dak lekt breek je het huis niet af. Er is ook wel eens iets mis met een gemeentelijke dienst; dat is toch nimmer een reden om die dan maar op te heffen? Het werk moet gedaan worden, en goed.

De natuurmusea in Nederland hebben alle een eigen profiel. Door verschillende ter zake deskundigen zijn ideeën aangedragen voor een Natuurmuseum in Groningen met een nieuwe, bredere opzet, gericht ook op actuele zaken. Daar moet een nieuw profiel voor het Groninger Natuurmuseum uit te destilleren zijn, dat past in het door de gemeente voorgestane programma van natuur- en milieueducatie.

Groningen adverteert de duurzaamste stad van Nederland te willen worden. Wanneer de gemeente voor een Natuurmuseum geen plaats meer ziet, maakt dat het overigens lovenswaardige streven niet bepaald geloofwaardig. Had juist het Natuurmuseum in de campagne voor “Groningen Duurzaamste Stad” niet een taak moeten krijgen? Overigens, wat moeten wij ons voorstellen van de waarde van de inspraak bij deze campagne als de gemeente tot nu toe alle pleidooien - niet van de minsten - voor handhaving van het Natuurmuseum naast zich neerlegt?

Hoe anders gaat het in Leeuwarden. Het Natuurmuseum Fryslân is in 2005 heropend, volledig gerestaureerd en vernieuwd. Het Friese subsidiebudget is minder dan de helft van wat Groningen aan het Natuurmuseum uitgeeft. Niettemin trekt het jaarlijks 40 000 bezoekers! Het Groninger Natuurmuseum moet het tot nu toe met 15 000 doen. Het vorige jaar is een nieuwe directeur benoemd, de heer Gerk Koopmans, in zijn vrije tijd raadslid voor de PvdA(!). In het Dagblad van het Noorden van 27 juli jl. constateerde hij in Groningen ‘een gebrek aan inzicht in wat een museum eigenlijk is: een instituut van lange adem’. In de Leeuwarder Courant van 6 september wijst hij daar nogmaals op: een museum beheert een collectie en doet daar iets mee in de actualiteit; in Friesland met een zeer gevarieerd programma, vooral gericht op jonge kinderen, en.... blijkbaar met succes. Als dat in Leeuwarden kan, dan moet het in Groningen toch ook (of zeker?) kunnen?

Steeds vaker horen wij het vermoeden uitgesproken van het bestaan van een verborgen agenda achter het opheffingsbesluit. De gang van zaken en de vasthoudendheid van de voorstanders van sluiting, zonder dat er wordt ingegaan op nieuw ingebrachte bezwaren, stelt ons allesbehalve gerust. De Groninger Gezinsbode van 5 september oppert de inpassing van de collectie van het Natuurmuseum in het Forumconcept. De uitspraak van de fractiewoordvoerster van de PvdA, mevr. Karin Hazewinkel, in de Groninger Gezinsbode van 5 september, ‘de huidige locatie is niet geschikt voor de nieuwe opzet’, lijkt deze gedachte te bevestigen. Indien U sluiting van het Natuurmuseum nodig vindt om het Groninger Forum vol te krijgen (en te financieren) verzoeken wij U dit als zodanig naar voren te brengen, opdat de Raad in alle openheid keuzes kan maken. Het moge U duidelijk zijn dat dit niet de oplossing is die wij bepleiten. Indien de vermoedens onjuist zijn vragen wij U die met heldere bewijzen uit de wereld te helpen.

De gang van zaken bezorgt Groningen geen goede naam in het land, doch dit terzijde. Hoofdzaak is dat juist nu een Natuurmuseum nodig is. Wij verzoeken U derhalve Uw besluit in heroverweging te nemen, van sluiting van het Natuurmuseum af te zien en - met inachtneming van wat een museum is - een programma op te (doen) stellen voor een actueel en op de toekomst gericht educatiecentrum voor natuur en milieu, passend in de visie van de gemeente, alsook in het Natuurmuseum de voorwaarden te scheppen voor een effectieve uitvoering van dat programma.

Voor het Bestuur,

prof. dr. P. Nieuwenhuis, voorzitter                                       mr. drs. J. van der Laan, secretaris

Cc: de Gemeenteraad, de pers