Het is al haast een traditie: een stadswandeling van 'De Vrienden' voor donateurs en belangstellenden (om donateurs te werven) op zaterdag en zondag. Een wandeling altijd min of meer rond het jaarlijkse thema, in 2019 'plekken van plezier'. Volgend jaar vast weer…?
De start is bij het beeld van Aletta Jacobs op het plein van de oude Harmonie. De gesloopte (in 1973) Harmonie, gelukkigen onder ons hebben nog kunnen genieten van de geweldige akoestiek (waar de Oosterpoort slechts van kan dromen)- van deze concertzaal; een echte plek van plezier dus. Loop in het poortgebouw rechts even binnen. De beelden van componisten herinneren nog aan de oude functie. Achter de huidige gebouwen staan de hoge bomen van de voormalige Harmonietuin er deels nog.
Ook in Groningen vestigden prostituees zich in havengebieden. Voor hen (hoop je) en hun klanten was de Vishoek 'een plek van plezier'. In 2016 begint Groningen een offensief tegen de 51 'ramen van plezier' in de Vishoek, Muurstraat en Hoekstraat. Voor andere buurtbewoners was het blijkbaar geen plek van plezier! Het gesloten café 'Het land van Belofte' en een beeld van een vrouwenkop verwijst naar vroeger.
Bij café De Sleutel (biervaatje!!) de brug over, zodat we zicht hebben op de 'Hoek van Ameland'. Het stadswapen straalt je tegemoet. In tegenstelling tot wat zelfs op het bandje van de rondvaartboot wordt verkondigd, vertrokken hier niet de boten naar Ameland, maar via het Reitdiep naar Schiermonnikoog (stoombootdienst tussen 1870-1930). Hoek van Ameland kan de aanduiding zijn van 'land aan de A', een eilandje in de A, maar ook van een moerassig gebied door het samenkomen op die plek van 2 waterstromen. Eiland en ameland betekenen beide land in water (ei of a). Ook plezier heb je op het 'Leugenbankje' aan de Noorderhaven, ga er eens zitten en lees de legende van de Groninger bootsman Rekkoj en kapitein Raaneguel.
Het Noorderplantsoen is voor stadjers al heel lang een plek van (recreatie-) plezier. Noorderzon elk jaar in augustus trekt trouwens ook veel mensen van buiten de stad. Dit is ook de enige plek in de stad waar een restant van de 17e eeuwse stadswal van Groningen te vinden is. 17 dwingers en een beschermingswal waar je ook vroeger op kon wandelen.
Het huidige plantsoen, in Engelse landschapstijl, werd in fasen na de Vestingwet van 1874 aangelegd. Compleet met vijver en een melksalon, in 1930 vervangen door een paviljoen in Art-Deco stijl. En een muziektempel, nu een geliefde plek voor recreërende studenten.
Door naar de Hortusbuurt. De Hortus heeft nog steeds een tuin die overdag (behalve in het weekend) plezierig toegankelijk is. Ongeveer op Nieuwe Kijk in het Jatstraat 61 stond de eerste schouwburg van Groningen (1797-1885), voorloper van de huidige schouwburg (geopend 1883). Kerk en universiteit zagen bij toneel streng toe op 'de goede zeden'.
De Nieuwe Kerk aan de Nieuwe Boteringestraat. biedt vanouds plezier met orgelconcerten, maar heeft sinds kort een complete concertvloer! Houd de concertagenda in de gaten!
Een totaal andere plek van plezier (als kermisterrein) is de Ossenmarkt. Tegen deze 'volkse' vorm van plezier had in dit geval de gegoede burgerij, maar vooral universiteit (dronken studenten!) nogal bezwaar.
|